Странице

9. 7. 2014.

SP: Ko će na megdan razgoropađenim Nemcima?

Nakon više nego nestvarnog prvog polufinala prethodne večeri u Belo Horizonteu, na redu je i drugo polufinale između Argentine i Holandije na Korintijans Areni u Sao Paolu. I jedna i druga ekipa su do polufinala igrale po jedan produžetak.

Nakon sinoćne bruke domaćina, Argentici imaju dodatni motiv da uđu u finale i osvoje "Zlatnu boginju" i na taj način dokusure celu brazilsku državu. Kapiten ekipe i najbolji fudbaler današnjice Lionel Mesi preuzeo je sav pritisak na sebe i do sad je postigao četiri gola i apsolutno je najzaslužniji za ovo polufinale. Selektor Argentine Alehandro Sabelja neće moći da računa na povređenog Anhela Di Mariju, ali se očekuje povretak Aguera. Najteži posao do sada imali su u osmini finala protiv Švajcarske, kada je Di Marija na asistenciju Mesija pogodio gol u 118. minutu za konačnih 1:0. U četvrtfinalu savladana je Belgija identičnim rezultatom.

Motiva neće nedostajati ni Holanđanima. Oni su do sad gubili tri finala svetskih prvenstava, jedno baš protiv Argentine, kada je legendarni Kempes 1978. godine sa dva gola u finalu, nakon penala doneo Gaučosima prvu od dve zlatne boginje. Izgubili su i finale prošlog prvenstva, golom Inieste u devedesetom minutu, pa će večeras kidisati na loptu od prvog sudijskog zvižduka. Jedini problem oko sastavljanja ekipe je blaža povreda kapeitena ekipe Robina Van Persija, ali veruje se da će biti spreman za večerašnji okršaj. Holanđani su imali nešto teži put do polufinala. Nakon "tri od tri" u grupi, u osmini finala dočekao ih je Meksiko, kojeg je delilo svega pet minuta od prolaska dalje, ali su Snajder i Huntelar preokrenuli stvari i rešili meč rezultatom 2:1. U četvrtfinalu najveće iznenađenje turnira Kostarika je odolevala sve do izvođenja jedanesteraca, kada je sjajni Tim Krul sa dve odbrane poslao svoju ekipu u polufinale.

Do sada su ove dve reprezentacije igrale osam puta. Argentina je pobedila na četiri meča, a Holandija na dva. Poslednji meč su odigrali na SP 2006 u Nemačkoj u grupi C, gde su odigrali 0:0.

AUTOR: Stefan Stanojev

Нема коментара:

Постави коментар